درمان

درمان فوری سکسکه

سکسکه یکی از مشکلاتی است که همه ما در طول زندگی با آن مواجه می‌شویم. اگر چه این عارضه معمولا بی خطر است و خود به خود برطرف می‌شود، اما زمانی که طولانی می‌شود می‌تواند بسیار دردسرساز باشد. این مشکل ممکن است در بزرگسالان، کودکان و حتی نوزادان اتفاق بیفتد و جای نگرانی ندارد. به هر صورت شناخت عوامل ابتلا به این عارضه و راه‌های مقابله با آن می‌تواند به ما در برخورد بهتر با این مشکل کمک کند. آنچه در این مقاله می‌خوانید، راهکار‌های درمان فوری سکسکه و دلایل بروز آن است.

سکسکه چیست؟

به طور کلی انقباضات مداوم و غیرقابل کنترل در دیافراگم می‌تواند منجر به بروز سکسکه شود. دیافراگم یک ساختار عضلانی است که درست در زیر ریه‌ها قرار دارد و مرز بین قفسه سینه و شکم را مشخص می‌کند و همچنین می‌توانید به تنظیم تنفس کمک کند. انقباض دیافراگم با دریافت اکسیژن و شل شدن آن با آزاد کردن کربن دی اکسید همراه است. انقباض خارج از ریتم دیافراگم همان چیزی است که باعث بروز سکسکه می‌شود. در اغلب موارد نمیتوان بروز این مشکل را پیش بینی کرد. انقباضات به یکباره ایجاد می‌شوند و خود به خود از بین می‌روند.

علت بروز سکسکه چیست؟

همان طور که گفتیم این عارضه معمولا به صورت ناگهانی اتفاق می‌افتد و دلیل مشخصی برای بروز آن وجود ندارد. با این حال برخی از عوامل ممکن است احتمال بروز آن را تشدید کنند. برخی از این دلایل عبارتند از:

  • هیجان ناگهانی یا استرس عاطفی
  • تورم موقت معده ناشی از پرخوری یا سریع غذا خوردن، نوشیدن نوشابه‌های گازدار یا بلع هوا
  • تغییر ناگهانی دما (غذا‌ها یا نوشیدنی‌های خیلی گرم یا سرد، دوش آب سرد و غیره)
  • الکل
  • سیگار کشیدن زیاد

علت بروز سکسکه چیست؟

درمان خانگی سکسکه

زمانی که از این عارضه کلافه می‌شوید و به دنبال راه حلی برای کنترل آن هستید، می‌توانید با چند روش خانگی و ساده آن را از بین ببرید. به عنوان مثال:

  • در یک کیسه کاغذی نفس بکشید.
  • یک قاشق چایخوری شکر گرانول بخورید.
  • نفس خود را برای چند ثانیه حبس کنید.
  • یک لیوان آب سرد بنوشید.
  • زبان را به بیرون بکشید.
  • سعی کنید عمداً نفس بکشید یا آروغ بزنید.
  • زانو‌های خود را به سمت سینه خود بیاورید و این وضعیت را حفظ کنید.
  • آرام باشید و به شیوه ای آهسته و کنترل شده نفس بکشید.
  • گاز زدن لیمو یا مزه کردن سرکه نیز می‌تواند مفید باشد.

درمان خانگی سکسکه

علت سکسکه مداوم و طولانی چیست؟

سکسکه‌های طولانی می‌توانند شرایط بسیار ناخوشایندی ایجاد کنند. در بسیاری از مواقع این مشکلات در اثر بیماری‌های زمین‌های ایجاد می‌شوند. رفلاکس معده یکی از دلایل این اتفاق است. با این حال بیماری‌های کمتر شایعی نیز وجود دارند که می‌توانند سکسکه مدام را ایجاد کنند.

  • مشکلات روده مانند رفلاکس اسید، کشیدگی معده، عفونت کیسه صفرا یا عفونت زیر دیافراگم
  • توده‌های شکمی، مانند بزرگ شدن کبد یا بزرگ شدن طحال
  • برخی از بیماری‌های قلبی
  • سکته یا آسیب مغزی
  • شرایطی که بر گردن، قفسه سینه یا شکم تأثیر می‌گذارد
  • تغییرات در شیمی خون مانند الکل، قند خون بالا، یا کمبود کلسیم یا پتاسیم در خون
  • مصرف دارو‌های خاص
  • برخی سرطان‌های پیشرفته

درمان فوری سکسکه مزمن

در مواردی که مشکل زمینه‌ای توسط پزشک تشخیص داده شده است، درمان مشکل می‌تواند سکسکه را برطرف کند. به عنوان مثال، اگر فردی به بیماری ریفلاکس معده و مری مبتلا باشد، ممکن است دارویی به نام م‌هارکننده پمپ پروتون تجویز شود که سطح اسید موجود در معده را کاهش می‌دهد. شرایط پزشکی که تصور می‌شود باعث ایجاد سکسکه می‌شود ممکن است نیاز به ارزیابی توسط یک متخصص داشته باشد، در این صورت بیمار توسط پزشک خود ارجاع داده می‌شود تا آزمایشات بعدی انجام شود و درمان مناسب توصیه شود. در موارد سکسکه مزمن که به درمان پاسخ نمی‌دهد و نمی توان علتی را مشخص کرد، ممکن است برای بیمار دارو‌هایی تجویز شود که به طور خاص برای کاهش این عارضه طراحی شده‌اند. اگر بیمار به دارو پاسخ ندهد، ممکن است تزریق یک ماده بی حس کننده که عصب فرنیک را مسدود می‌کند توصیه شود.

داروی درمان سکسکه

درمان فوری سکسکه در شرایط حاد معمولا با دارو‌ها انجام می‌شود. این دارو‌ها حتما باید توسط پزشک تجویز شوند و مصرف خودسرانه آن‌ها به هیچ عنوان توصیه نمیشود. برخی از این موارد عبارتند از:

  • دارو‌های ضد روان پریشی مثل کلرپرومازین و‌هالوپریدول
  • بنزودیازپین‌ها، دسته ای از آرام بخش‌ها
  • دارو‌های تشنج مانند گاباپنتین (Neurontin)
  • دیفن هیدرامین (بنادریل)، یک آنتی هیستامین
  • متوکلوپرامید (Reglan)، یک داروی ضد تهوع
  • باکلوفن، شل کننده عضلات

علت سکسکه در نوزادان

نوزادان از گروه‌هایی هستند که به صورت مداوم این عارضه را تجربه می‌کنند. برخی از متخصصان اطفال بر این عقیده هستند که سکسکه نوزاد معمولاً به دلیل تغذیه (سینه، شیر خشک یا سایر غذا‌ها) یا کاهش دما که باعث سرد شدن نوزاد می‌شود، ایجاد می‌شود. این عارضه معمولا بی ضرر تلقی می‌شود مگر اینکه به اندازه کافی پایدار باشد که در تغذیه و خواب منظم اختلال ایجاد کند. نوزادان مبتلا به بیماری ریفلاکس معده به مری ممکن است بیشتر دچار، همراه با تف کردن، سرفه و تحریک پذیری شوند.

علت سکسکه در نوزادان

درمان سکسکه در نوزادان

ایجاد یک شوک ناگهانی غیرمنتظره با ترکیدن یک کیسه کاغذی یا به طور کلی ترساندن نوزاد تنها بخشی از باور‌های عامیانه است که پایه علمی ندارد. مطمئناً سیلی زدن به پشت نوزاد یا دست زدن به هر طریقی با آن‌ها به هیچ وجه توصیه نمی شود. اما یک مالش ملایم پشت، یک جرعه آب یا دادن چیزی برای مکیدن، ممکن است برای برطرف کردن آن مفید باشد. سکسکه معمولا والدین را بیشتر از کودک آزار می‌دهد، اگرچه ممکن است در هنگام شیر خوردن باعث ناراحتی کودک شود. اگر سکسکه نوزاد در عرض پنج تا ده دقیقه خود به خود از بین نرود، چند قطره از یک درمان طبیعی مانند آب گریپ آرام کولیک می‌تواند موثر واقع شود. اگر کودک اغلب دچار این مشکل می‌کند، سعی کنید زمانی که نوزاد آرام است و قبل از اینکه به شدت گرسنه شود به او شیر بدهید.

درمان سکسکه در طب سنتی

یک درمان فوری سکسکه که توسط بهترین دکتر طب سنتی در تهران معرفی شده، تهیه مخلوطی از عسل، زنجبیل، آبلیمو و فلفل است. شما می‌توانید این ترکیب را روی زبان خود برای چند ثانیه مزه کنید و این روند را چند بار امتحان کنید تا به توقف حرکات کمک کند.

پیشگیری از سکسکه

به طور کلی با رعایت برخی از اصول می‌توان تا حدی جلوی این عارضه را گرفت. به عنوان مثال کاهش مصرف نوشابه، قهوه و الکل می‌تواند احتمال ابتلا را بیشتر کند. علاوه بر این داشتن یک رژیم غذایی سالم با صبحانه زیاد، نا‌هار و شام متوسط می‌تواند به پیشگیری از این عارضه کمک کند. ایستادن بعد از خوردن غذا نیز می‌تواند موثر باشد.

درمان سکسکه در طب سنتی

عوارض سکسکه

سکسکه‌‌های کوتاه معمولاً هیچ مشکل یا عارضه‌ای ایجاد نمی‌کنند اما در حالتی که این مشکل ادامه دار شود، ممکن است عوارضی مثل خستگی یا بیخوابی ایجاد کند. برای افرادی که اخیراً روی شکم جراحی کرد‌هاند، سکسکه‌‌های مداوم ممکن است بهبود اسکار (زخم) را به تأخیر بیندازند، زیرا سکسکه عضلات شکم را حرکت می‌‌دهد.

چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟

بسیاری از سکسکه‌ها به صورت خود به خود بعد از مدتی از بین می‌روند. اما اگر مدت زمان آن بیش از 48 ساعت شود و یا در روند طبیعی زندگی شما مثل خوردن، آشامیدن یا خوابیدن اختلال ایجاد کند، باید به پزشک مراجعه کرد. برای دریافت مشاوره رایگان می توانید با هماران ما در مجموعه دکتر گویا و الو پزشک در ارتباط باشید.

سوالات متداول درمان سکسکه

  1. داروی گیاهی برای سکسکه چیست؟ مخلوط 10 گرم مصطکی با 10 گرم دارچین در یک لیوان سرکه می‌تواند موثر باشد.
  2. آیا می‌توانیم فورا سکسکه را متوقف کنیم؟ روش‌هایی که باید امتحان کنید شامل حبس نفس، نوشیدن آب بسیار سرد و گاز گرفتن یک تکه لیمو است.
  3. چه بیماری باعث سکسکه می‌شود؟ پلوریت دیافراگم، ذات الریه، اورمی، اعتیاد به الکل، اختلالات معده یا مری، و بیماری‌های روده.
  4. چرا شکر سکسکه را متوقف می‌کند؟ یک درمان خانگی رایج شامل بلعیدن شکر دانه‌دار، نان خشک یا یخ است. قند باعث تحریک در پشت گلو می‌شود و اسپاسم دیافراگم را قطع می‌کند.
  5. سکسکه تا چه مدت خطرناک است؟ اگر بیش از 2 روز طول بکشد، مزمن در نظر گرفته می‌شود.
  6. آیا سکسکه می‌تواند ناشی از استرس باشد؟ بله استرس می‌تواند در برخی افراد باعث این عارضه شود

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بسته است
دکمه بازگشت به بالا