جراحی بینی چیست؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد، هنگامی که روبروی آیینه میایستید، تک تک اجزای صورت خود را بجز بینی، زیبا ببینید و متوجه این موضوع میشوید که بینی شما فرم کلی صورتتان را از تعادل خارج کرده و زیبایی اجزای دیگر را هم کاهش داده است. به این دلیل است که بینی در مرکز صورت قرار دارد و اگر دارای مشکلات ظاهری باشد، روی زیبایی اعضای دیگر صورت، مثل گونه ها، لب ها و چشم ها تاثیر میگذارد. اگر چه گریم کردن میتواند به صورت موقتی فرم بینی شما را زیبا نشان دهد؛ اما، نمیتواند زیبایی همیشگی به چهره شما ببخشد و پس از پاک کردن آرایش از روی صورت خود دوباره احساس نارضایتی از فرم آن خود خواهید داشت. برای رفع نواقص بینی و افزایش زیبایی چهره، تنها راه حل دائمی، جراحی زیبایی بینی است. قبل از تصمیم گیری درباره این تکنیک، نیاز دارید که آگاهی خود را در این باره افزایش دهید. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
مفهوم رینوپلاستی
در این عمل زیبایی، پزشک جراح شما بافت بینی با باز کرده و اقدام به رفع نواقص ظاهری و داخلی بینی شما میکند. از جمله این اقدامات، اصلاح نوک و تیغه بینی، کوچک کردن سوراخ های آن و اصلاح انحراف، پلیپ و… است. در جراحی بینی، جراح فرم استخوان بینی را تغییر میدهد و با این کار به برقراری تعادل بین اعضای صورت شما کمک میکند. این روش، به رفع نواقص و مطلوبیت ظاهر شما کمک زیادی خواهد کرد.
چرا جراحی بینی؟
گاهی ممکن است تغییراتی کوچک در صورتتان، زیبایی منحصر به فردی به چهره شما ببخشد. همانطور که گفته شد جراحی بینی از آن دسته عملهایی است، که به طور کلی فرم چهرهتان را تغییر میدهد و شما با تغییر کوچکی در بینی خود تحولی بزرگ را در زیبایی صورت خود ایجاد میکنید. اگر شما قوز، انحراف، مشکل تنفسی و یا بینی کوفته و پهنی دارید و خودتان به عمل زیبایی فکر کردهاید و یا حتی اگر اطرافیان این پیشنهاد را به شما دادهاند میتوانید بسیار ساده چهره مد نظر خود را با این تکنیک داشته باشید و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. از ابتدای پیشرفت علم پزشکی، عمل بینی جزو پرطرفدارترین و متداول ترین روشها بوده است. امروزه از هر ۳۰ نفر در ایران، یک نفر مدل بینی خود را توسط عمل زیبایی اصلاح کرده است.
در کل، رینوپلاستی میتواند اندازه و شکل بینی شما را نسبت به دیگر اعضای صورت، تغییر دهد؛ نه فقط برای زیبایی، بلکه برای ترمیم بدفرمیهای ناشی از آسیبهایی مانند شکستگی، اصلاح نقص مادرزادی و یا بهبود برخی مشکلات تنفسی نیز انجام میشود. اما درصد کمی از داوطلبان به این دلایل، اقدام به جراحی میکنند.
عمل بینی مناسب چه کسانی است؟
امروزه رینوپلاستی از پر طرفدارترین عملهای زیبایی رینوپلاستی در جهان -مخصوصا در بین مردم ایران- است. کسانی که از فرم بینی خود ناراضی هستند و به دنبال افزایش زیبایی چهره خود هستند، تصمیم میگیرند که فرم بینی خود را با این تکنیک تغییر دهند. همچنین کسانی هستند که مشکلی با ظاهر بینی خود ندارند و فقط به دلیل مشکلات تنفسی، اقدام میکنند. شاید بپرسید که آیا کسانی که بیماری خاصی دارند میتوانند این عمل را انجام دهند؟ پاسخ کامل این سوال در مقاله جراحی بینی برای بیماران خاص، برای شما عزیزان نوشته شده است.
انواع روشهای جراحی بینی
حال شما تصمیم به عمل زیبایی بینی گرفتهاید. اما، باید بدانید که کدام روش برای شما مناسب است، تا بتوانید به نتایج مطلوبتری دست پیدا کنید.
روش باز
از متداول ترین تکنیکهایی است که جراحان از آن استفاده میکنند. در جراحی بینی به روش باز، در داخل یا خارج از بینی زیباجو، برشهای کوچکی ایجاد میشود. بریدگیهای خارجی معمولا از زیر تیغه بینی هستند؛ اما، به تشخیص پزشک ممکن است لبههای آن نیز برای کوچکتر شدن یا دسترسی راحت تر جراح به استخوان، به برشهایی نیاز داشته باشد. سپس جراح شکل استخوان یا غضروف بینی شما را طبق مدلی که انتخاب کردهاید، تغییر میدهد و اگر نیاز به برداشتن استخوان یا غضروف باشد، این کار انجام میشود.
روش بسته
در این تکنیک، برشها تماما داخل بینی هستند و توسط دستگاه مخصوصی پوست و گوشت موجود روی استخوان از آن جدا شده و سپس تغییرات لازم انجام میشود. در این روش پزشک دسترسی کامل به استخوان نخواهد داشت و اکثرا برای کوچک کردن پره ها و نوک بینی مورد استفاده قرار میگیرد. پس در این روش، فرم و ساختار اصلی استخوان تغییر چشمگیری نخواهد کرد و به همین دلیل، زیباجو باید انتظارات واقع بینانه ای داشته باشد. جراحی بینی به روش بسته برای کسانی مناسب است که نیازمند تغییرات جزئی در بینی خود هستند.
روش های اصلاح فرم بینی بدون جراحی
روشهای جدیدی برای رفع اشکالات بینی توسط متخصصان این حوزه، انجام میشود. که عبارتند از:
- تزریق فیلر: در این روش از کرمهای بی حسی موضعی برای بی حس کردن نواحی مورد نظر روی بینی، استفاده میشود. بعد از بی حسی، پزشک فیلر را برای پنهان کردن قوز بینی توسط سرنگ به نواحی مشخصی تزریق میکند. از تزریق فیلر برای تیز کردن نوک بینی نیز استفاده میکنند. مدت زمان این اجرای این روش بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه است.
- لیفت بینی با نخ: این تکنیک برای افرادی کاردبردی است که دچار افتادگی بینی هستند. در این روش از نخهای مخصوصی به نام پیدواو، گاگ، هوریکان و یا پِلیکولید استفاده میشود که جدیدترین آنها، نخ پیدواو است. این تکنیک نیز با کرمهای بی حسی موضعی انجام میشود و بدون درد است. مدت زمان انجام آن حدود ۱۵ دقیقه است.
- پلاسما: گاز پلاسما توسط دستگاه مخصوصی به نواحی مختلف بینی که نیاز به اصلاح دارند، بصورت نقطههایی با فاصله نیم میلی متری تابانده میشود. پلاسما باعث جمع شدن بافت پوست و لایه های بالایی گوشت میشود؛ بنابراین، برای بینیهای گوشتی مناسب است. افراد درگیر بیماریهای خاص مانند دیابت و یا انعقاد خون و… نمیتوانند از این روش بهره ببرند و باید حتما قبل از انجام آن با پزشک مشورت کنند.
توجه! به هیچ عنوان این سه روش را در آرایشگاهها یا کلینیکهای ناشناخته و نامعتبر انجام ندهید. بهتر است این روشها توسط پزشک متخصص و در کلینیکهای معتبر صورت گیرد.
عمل پلیپ بینی چگونه است؟
پلیپ، از خلط هایی تشکیل شده است که تلخیه نشده و یا مخاط سینوس های بینی شماست. شما می توانید پس از مراجعه به یک متخصص گوش، حلق و بینی مطمئن شوید که آیا دارای این مشکل هستید یا خیر! معمولا در جراحی پلیپ نیازی به ایجاد برش بر روی پوست بینی نیست. پزشک، با دستگاه آندوسکوپی اقدام به رفع پلیپ میکند و باید در نهایت شستشوی صحیح و اصولی سینوس بینی را انجام دهد، تا از بروز دوباره این مشکل، جلوگیری شود.
آزمایشهای قبل از جراحی بینی کدامند؟
از آزمایشات معمولی قبل از جراحی، آزمایش خون است. از طریق این آزمایش میزان هر نوع عفونت، کم خونی و یا اختلال در انعقاد خون و هر آنچه که لازم است قبل از عمل بینی مشخص شود را نشان میدهد و بعد از تایید پزشک، میتوانید عمل زیبایی بینی را انجام دهید. همچنین برای پیشگیری از خونریزیهای ناگهانی حین عمل، آزمایشهای دیگری هم از قبل داده میشوند، که شامل:
۱. الکتروکاردیوگرافی (ECG): ECG یک آزمایش است که عملکرد الکتریکی قلب را بررسی میکند. این تست برای افراد بالای ۴۰ سال الزامی است و تعیین میکند که آیا بیمار تا به حال سکته قلبی داشته است یا خیر.
۲. تست بارداری: کسانی که مشکوک به بارداری هستند، انجام این آزمایش قبل از عمل ضروریست.
۳. رادیولوژی قفسه سینه: رادیولوژی از افراد سیگاری یا درگیر بیماریهای تنفسی گرفته میشود.
۴. سی تی اسکن: برای بررسی کامل داخل بینی است.
بازه سنی مجاز برای عمل بینی
عمل بینی یکی از رایجترین هاست که محدودیت سنی آن از ۱۶ سال به بالا است. امروزه اصلاح مشکلات بینی، یکی از دغدغههای نوجوانان است تا به زیبایی بیشتری در سن کم برسند. همچنین افراد مسن به دلیل افزایش سن دچار افتادگی پوست صورت و بینی میشوند.
The physical exam helps your doctor determine what changes need to be made and how your physical features, such as the thickness of your skin or the strength of the cartilage at the end of your nose, may affect your results. The physical exam is also critical for determining the impact of rhinoplasty on your breathing. From mayoclinic.
بهترین جراح بینی در تهران
اگر تصمیم به انجام این عمل دارید، ابتدا باید جراح موردنظر خود را انتخاب کنید. توصیه می کنیم فردی را انتخاب کنید که به انتظارات شما از عمل بینی خود پاسخ دهد، و همچنین با تجربه و متخصص باشد؛ داشتن مدارک تحصیلی و گواهینامههای مورد تأیید از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بسیار اهمیت دارد. مراجعه به افراد فاقد صلاحیت و مهارت، صدمات جبران ناپذیر جانی و مالی را در پی خواهد داشت! بسیاری از آسیبهای ناشی از خطای پزشکی در جراحی زیبایی بینی، غیرقابل بازگشت هستند. مجموعه الو پزشک، با ارائه فهرستی از بهترین جراح بینی در تهران، شما را در یافتن برترین متخصصین و جراحان همراهی میکند.
مزایا و معایب عمل بینی
✅ بهبود مشکلات تنفسی
✅ افزایش زیبایی چهره و برقراری تعادل بین اجزای صورت
❌ درد داشتن هنگام عطسه
❌ تورم و کبودی (که پس از مدتی بهبود مییابند)
❌ تغییر رنگ و باقی ماندن جای بخیهها روی پوست
❌ دشواری در تنفس از طریق بینی (گاهی پس از جراحی، زیباجویان به سختی هنگام خواب نفس میکشند و باید از طریق دهان اکسیژن لازم را دریافت کنند).
خطرات رینوپلاستی
این عمل زیبایی هم با خطراتی همراه است. مثل: خونریزی، عفونت و عوارض داروی بیهوشی. اما امکان بروز یکسری خطرات احتمالی هم است که عبارتند از:
⚠️ انحراف در تیغه
⚠️ عدم تقارن سوراخها
⚠️ بی حسی دائمی در داخل و اطراف بینی
⚠️ از بین رفتن حس بویایی (که موقتی است)
⚠️ سوراخشدن تیغه بینی (سِپتوم) که نیاز به جراحی دارد
جراحی بینی برای چه کسانی خطرناک است؟
- کسانی که الکل و سیگار مصرف میکنند: خونریزی بیش از حد هنگام عمل برای افراد سیگاری و الکلی خطر جدی را دارد. زیرا، هر دو آنها اثرات مخربی بر عملکرد سیستم ایمنی بدن دارند.
- افرادی که دیابت دارند: اکثر افرادی که دیابت دارند، مشکلات قبلی و کلیوی دارند و بهبودی زخم آنها طول میکشد.
- بیمارانی که مشکلات قلبی عروقی دارند: برای عمل بینی از بیهوشی عمومی استفاده میشود و ممکن است، بدن افراد مبتلا به بیماریهای قلبی به آن واکنش منفی نشان دهد.
- افرادی که کم خونی دارند: خونریزی هنگام عمل طبیعی است؛ اما، ممکن است برای افراد دارای کمخونی، حین عمل مشکلاتی بوجود بیاید.
- افرادی که دچار اختلالات تنفسی هستند: مشکلات ریوی به دلیل استفاده از داروهای بیهوشی
میتواند مانع عمل بینی شما شود.
انواع روشهای بیهوشی برای رینوپلاستی
رینوپلاستی، هم با بیهوشی کامل و هم از طریق بی حسی موضعی قابل انجام است. جراح بینی، با توجه به شرایط و تغییراتی که هنگام عمل رینوپلاستی باید اعمال شوند، یکی از این دو روش که برای شما مناسب تر است را تشخیص میدهد.
- جراحی با بیهوشی عمومی (کامل): در این نوع بیهوشی از ترکیب داروهای وَریدی (تو رَگی) و گازهای استنشاقی استفاده می شود که طبق نظرات پزشکان متخصص بیهوشی، از راحتترین و بهترین روشهای بیهوشی است. در این روش بیمار به خواب عمیق فرو میرود و متوجه روند جراحی نخواهد شد.
- جراحی رینوپلاستی بدون بیهوشی: با پیشرفت علم پزشکی، میتوانند تحت بی حسی موضعی نیز انجام شوند. در این روش از طریق تزریق بی حسی موضعی، بینی و اطراف آن را بی حس میکنند. در این روش بیهوشی، بیمار بیدار است و می تواند صداهای اطراف را بشنود و روند جراحی را ببیند؛ اما، هیچ دردی در ناحیه بینی احساس نکند. توجه داشته باشید که اجرای این تکنیک به تخصص و تجربه زیادی نیاز دارد.
نکته: شاید فکر کنید انجام این تکنیک بدون بیهوشی بهتر است؛ اما، ممکن است به دلایلی مانند: بالا بودن سن یا داشتن بیماریهای خاص و…، پزشک شما، بیهوشی کامل را ترجیح دهد. شما میتوانید مطالب بیشتری درباره انواع بیهوشی عمل بینی و تفاوتهای آن بخوانید.
انواع مدلهای بینی
وقتی فردی تصمیم میگیرد که بینی خود را جراحی کند، قطعا نتیجه را روی صورت خود تصور میکند. طبق این تصورات، یکی از مدلهای «طبیعی، نیمه فانتزی و فانتزی» را انتخاب میکند. نوع بینی شما ممکن است گوشتی، استخوانی و یا ترکیبی از این دو باشد.
🔸 شکل طبیعی، اشکالاتی مانند: قوز، انحراف و افتادگی نوک بینی، کاملا بر طرف میشوند.
🔸 شکل نیمه فانتزی، پزشک قوس بیشتری نسبت به مدل طبیعی داده و نوک بینی را سر بالا میکند.
🔸 شکل فانتزی (عروسکی)، قوسی غیر طبیعی به بینی داده میشود و نوک آن بیش از حد سر بالا میشود. همچنین پرههای بینی خیلی کوچک میشوند. توجه کنید که این مدل برای همه مناسب نیست و به مهارت کافی دکتر جراح بینی نیاز دارد تا دچار مشکلات تنفسی نشوید.
مراقبتهای قبل از جراحی
☑️ به مدت دو هفته قبل از عمل رینوپلاستی از مصرف داروهای حاوی آسپرین یا ایبوپروفن (اِدویل، موترین IB، و…) خودداری کنید. این داروها به دلیل رقیق کردن خون، باعث خونریزی بیشتری میشوند. فقط داروهایی را مصرف کنید که توسط جراح شما تایید یا تجویز شده باشد. همچنین از داروهای گیاهی و مکملهای بدون نسخه خودداری کنید.
☑️ باید به مدت دو هفته از استعمال دخانیات، مخصوصا سیگار خودداری کنید. سیگار، روند بهبودی پس از جراحی را کند میکند و ممکن است احتمال ابتلا به عفونت را افزایش دهد.
☑️ توجه داشته باشید بعد از ساعت ۱۲ شب قبل از جراحی چیزی نخورید و ننوشید. باید برای عمل، ۸ ساعت کامل ناشتا باشید. با این کار در حین عمل مشکلی پیش نخواهد آمد و احتمال بروز حالت تهوع و استفراغ کمتر خواهد شد.
☑️ شب قبل، حتما استحمام کنید. زیرا، تا دو روز بعد از عمل نمیتوانید به حمام بروید.
☑️ در روز جراحی باید یک نفر به عنوان همراه شما در کلینیک حضور داشته باشد. همچنین باید مدارک پزشکی خود، مانند نتایج آزمایشهای انجام شده را همراه خود داشته باشید.
مراقبتهای پس از جراحی
شما باید استراحت کنید و سر خود را بالاتر از قفسه سینه قرار دهید تا خونریزی و تورم کاهش یابد. بینی شما ممکن است به دلیل تورم یا تامپونهایی (پانسامانهایی که برای جلوگیری از خونریزی و بهبود جای بخیه ها در داخل بینی قرار داده میشوند) که در داخل بینی شما قرار داده شده، دچار گرفتگی شده باشد. باید تا زمان درآوردن تامپونها با دهان خود نفس بکشید. معمولا پانسمانهای داخلی یک تا هفت روز بعد، در بینی باقی میمانند. همچنین ممکن است به تشخیص پزشک نیازی به تامپون نباشد. پزشک یک آتل را روی بینی برای محافظت، قرار میدهد و پس از یک هفته آنرا برمیدارد. به دلیل خونریزی خفیف و تخلیه مخاط و خون قدیمی، پس از برداشتن تامپونها یک گاز استریل به زیر بینی میچسباند. گاز را باید هر ۶ ساعت یکبار تعویض کنید و نباید آنرا را محکم بچسبانید؛ بهتر است برای انجام این کار از کسی کمک بگیرید.
برای کاهش خونریزی و تورم، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا چند هفته پس از جراحی مواردی را رعایت کنید. به عنوان مثال:
🩹 از فعالیتهای شدید مانند ایروبیک یا بدنسازی و دویدن پرهیز کنید.
🩹 در حالی که آتل و پانسمان روی بینی خود دارید، هنگام دوش گرفتن از برخورد آب با صورت جلوگیری کنید.
🩹 طبق نظر پزشک، بین دو الی سه ماه از رفتن به استخر خودداری کنید.
🩹 بینی خود را منقبض یا منبسط نکنید.
🩹 برای جلوگیری از یبوست از غذاهای پرفیبر مانند میوهها و سبزیجات استفاده کنید.
🩹 از خندیدن شدید یا حتی لبخند عمیق و گریه کردن خودداری کنید.
🩹 دندانهای خود را به آرامی مسواک بزنید و تا حد امکان از تکان دادن لب بالایی جلوگیری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، مقاله جراحی بینی و تداخل آن با دندان پزشکی را مطالعه نمایید.
🩹 برای تمیز کردن صورت از دستمال مرطوب استفاده کنید.
🩹 لباسهای دکمه دار بپوشید. لباسهایی مانند پیراهن یا ژاکت را روی سر خود نکشید. میتوانید از لباسهای جلو بسته، با یقه باز نیز استفاده کنید.
🩹 حداقل تا چهار هفته بعد، برای جلوگیری از فشار بر بینی خود، از عینک طبی یا عینک آفتابی استفاده نکنید.
🩹 با استفاده از پمادی که دکتر برای شما تجویز کرده، بخیهها را چرب کنید.
🩹 پس از درآوردن تامپونها هر ۶ ساعت بینی خود را با سرم مخصوص شستشو دهید.
🩹 مقداری تورم و کبودی موقت در پلکهای شما تا دو الی سه هفته پس از جراحی بینی رخ میدهد. با استفاده از کمپرس سرد این تورم و کبودی را زودتر بهبود میبخشید. همچنین محدود کردن سدیم رژیم غذایی به رفع سریعتر تورم کمک میکند.
کلام آخر
همانطور که گفته شد، جراحی بینی یک روش دائمی برای بخشیدن زیبایی به صورت شما است. در این مقاله توضیحات کاملی درباره این عمل زیبایی داده شد که به تصمیمگیری شما کمک زیادی خواهد کرد. همچنین، مجموعه ما لیستی از ماهرترین جراحان بینی در ایران را برای شما به اشتراک گذاشته است تا در تجربه خوب شما در جراحی، سهیم باشد. توجه داشته باشید که انجام جراحی زیبایی بینی، نزد افراد غیرمتخصص و بی تجربه علاوه بر خسارت مالی، میتواند سلامت و زیبایی ظاهر شما را نیز تهدید کند. الو پزشک بصورت 24 ساعته با مشاوره رایگان در خدمت شما عزیزان میباشد.