بیوتین
اگر اخیرا به فکر افزایش رشد موهای خود افتادهاید، احتمالا نام مکمل بیوتین را شنیدهاید. این مکمل فواید زیادی جدا از کمک به رشد مو دارد که بسیاری از ما با آن ناآشنا هستیم. البته منابع طبیعی غنی از این مکمل نیز وجود دارند که میتوان از آنها بهره گرفت. با همه اینها انواع مختلفی از مکملهای این ویتامین به شکل کپسول و قرص در داروخانهها به فروش میرسند. اما واقعا وجود آن تا چه اندازه برای بدن ضروری است؟ چگونه میتوانیم میزان مناسب آن را کنترل کنیم؟ همه اینها سوالاتی است که در مورد بیوتین وجود دارد. پاسخ به این سوالات را میتوانید در ادامه مطلب مطالعه کنید.
بیوتین چیست؟
بیوتین از خانواده ویتامین B (B7) است که در غذاهایی مانند تخم مرغ، شیر و موز یافت میشود. این ویتامین به بدن کمک میکند تا چربیها، پروتئینها و کربوهیدراتها را تجزیه کند. سوتغذیه و همچنین کاهش وزن سریع میتواند منجر به کمبود این ویتامین در بدن شود و علائمی مانند موهای نازک شده یا کم پشت و همچنین بثورات پوستی را ایجاد کند. درد عصبی و بیماریهایی مانند دیابت میتوانند در نتیجه کمبود این ماده مغذی ایجاد شوند. این ماده را میتوان در برخی از مواد غذایی و همچنین مکملهایی که توسط شرکتهای دارویی ساخته میشوند، جستجو کرد.
نحوه مصرف قرص بیوتین
به طور کلی همه مکملهای تغذیهای علی رغم فواید بسیاری که دارند، باید به صورت اصولی مصرف شوند تا نتیجه بخش باشند. در مورد ویتامینهای گروه B نیز این مسئله صادق است. مقدار مصرف مجاز این مکمل بین 30 تا 100 میکروگرم در روز اغلب برای نوجوانان و بزرگسالان است. به دلیل این که این ماده محلول در آب است، مقادیر اضافی آن میتواند از طرق کلیهها دفع شود. به همین دلیل علائمی ناشی از اوردوز با این مکمل وجود ندارد و تنها در مواردی حالت تهوع و مشکلات گوارشی ذکر شده است. با این وجود بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید و مقدار متناسب با نیاز خود را مصرف نمایید.
علائم کمبود بیوتین
کمبود این ویتامین نشانههای آشکاری از خود به جا میگذارد که میتواند در طول زمان تشدید شود. از آنجایی که این ماده تاثیر به سزایی بر عملکرد پوست، مو و ناخن دارد، کمبود آن میتواند باعث ایجاد مشکل در این نواحی شود. برخی از این مشکلات عبارتند از:
- ناخنهای شکننده
- ریزش مو
- راش قرمز و پوسته پوسته
البته این علائم ممکن است ناشی از مشکلات دیگر مانند تیروئید یا فقر آهن باشد. وضعیتی که بدن در آن آهن کافی برای تامین نیاز خود را جذب نمیکند.
فواید قرص بیوتین
این ویتامین نیز مانند دیگر ویتامینهای گروه B نقش بسیار مهمی در عملکرد ارگانهای حیاتی بدن دارد. برخلاف نوروبیون که ترکیبی از ویتامینهای گروه B است، این مکمل تنها B7 یا اصطلاحا ویتامین H را شامل میشود. همانطور که اشاره شد، مانند سایر ویتامینهای B، بیوتین به بدن شما کمک میکند تا از آنزیمها استفاده کند و مواد مغذی را در سراسر بدن حمل کند. علاوه بر این فواید زیر را میتوان برای آن درنظر گرفت.
فواید بیوتین در مدیریت دیابت
یکی از اثرات این ماده، کمک به مدیریت دیابت در بیماران است. این مکمل در حقیقت منجر به تنظیم سطح قند خون میشود. علاوه بر این از آنجایی که بر عملکرد سیستم عصبی تاثر مثبت میگذارد، میتواند علائم نوروپاتیک در افراد دیابتی را بهبود ببخشد.
خواص بیوتین برای سلامت مو
تحقیقات نشان میدهد که این ویتامین سلامت مو را بهبود میبخشد. از جمله فواید آن میتوان به درخشش، حجم دهی و پوشش پوست سر در زنانی که موهای نازک دارند، اشاره کرد.
خواص بیوتین برای پوست و ناخن
این ماده میتواند منجر به رشد بهتر ناخن و جلوگیری از شکنندگی آن شود. علاوه بر این، میتواند باعث آبرسانی و جلوگیری از خشکی پوست شود.
بیوتین در بارداری
علاوه بر تمام مواردی که گفته شد، ویتامین B7 یکی از اجزای ضروری برای رشد نوزاد است. مطالعات نشان میدهد که کمبود بیوتین، نسبتاً در بین زنان باردار شایع است و میتواند منجر به مشکلات سلامتی در نوزادان در حال رشد شود.
قرص بیوتین برای مو
شاید در نگاه اول مصرف ویتامین B7 چندان مهم به نظر نرسد. اما آیا میدانید که این محصول میتواند تاثیر به سزایی در زیبایی، پرپشتی و درخشندگی موهای شما داشته باشد. طبق برخی از پژوهشها مشخص شد که مصرف مکمل بیوتین به تقویت رشد مو و ناخن کمک میکند. با این وجود اگر تصمیم به مصرف مکمل دارید، باید صبور باشید. معمولا حدود 4 ماه طول میکشد تا آثار مصرف آن بر روی پوست، ناخن و یا موی شما مشخص شود.
مطالعات بالینی نشان میدهد که مکملهای بیوتین میتوانند رشد مو را بهبود بخشند. بر اساس یک مطالعه کوچک مجله درمان پوستی، یک مکمل روزانه 2.5 میکروگرمی B7 باعث بهبود ضخامت ناخن و کاهش پوسته پوسته شدن آن پس از چند ماه شد. علاوه بر این مکمل مربوطه برای تقویت زیرساخت کراتین، پروتئینی کلیدی که هم در مو و هم در ناخنها یافت میشود، ضروری است.
موارد منع مصرف بیوتین
همان طور که قبلتر نیز اشاره کردیم، بهتر است قبل از مصرف این مکمل با پزشک خود مشورت کنید. نیازهای دوزی هر فرد با توجه به وضعیت بدنی او متفاوت خواهد بود. اگر هر یک از شرایط زیر را دارید، بدون مجوز پزشک تغذیه اقدام به مصرف ویتامین B7 نکنید.
- اگر بیماری کلیوی دارید؛
- اگر جراحی معده انجام داده اید؛
- اگر سیگار میکشید؛
- اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید.
عوارض بیوتین
به طور معمول قرص بیوتین عوارض جدی در افراد ایجاد نمیکند. با این وجود در صورتی که هر یک از علائم آلرژیک از جمله: کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو را تجربه میکنید بهتر است پزشک را مطلع کنید. عوارض جانبی رایج همچنین ممکن است شامل ناراحتی معده یا اسهال باشد.
منابع غذایی بیوتین
برای سلامتی، مهم است که یک رژیم غذایی متعادل و متنوع داشته باشید. بیوتین در غذاهای مختلفی از جمله جگر، گل کلم، ماهی قزل آلا، هویج، موز، آرد سویا، غلات و مخمر یافت میشود. محتوای این ویتامین در غذا با پختن و نگهداری کاهش مییابد. به طور کلی باید توجه داشته باشید که ویتامینها به تنهایی جای یک رژیم غذایی خوب را نمیگیرند و انرژی را تامین نمیکنند. بدن شما به سایر مواد موجود در غذا مانند پروتئین، مواد معدنی، کربوهیدراتها و چربی نیاز دارد. خود ویتامینها بدون وجود مواد غذایی دیگر نمیتوانند کار کنند؛ بنابراین به مصرف مکملها برای تامین نیاز خود اکتفا نکنید.
بهترین زمان مصرف قرص بیوتین
بهترین زمان توصیه شده برای مصرف مکملهای بیوتین همراه با وعده غذایی صبحگاهی است. ماهیت محلول در آب این ویتامین تضمین میکند که بدن شما آن را با سایر مواد مغذی موجود در وعده غذایی شما جذب میکند. البته به تصور عدهای دیگر، این دارو بهتر است با معده خالی 1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا مصرف شود. در صورت بروز ناراحتی معده، ممکن است توصیه شود این دارو را با غذا مصرف کنید. با این حال بهتر است همراه آن یک لیوان آب پر مصرف شود.
اثر بیوتین بر کاهش وزن
بدن کالریهای اضافی را به چربی تبدیل میکند. اولین مرحله کلیدی در این فرآیند از آنزیمی استفاده میکند که حاوی بیوتین است. کاهش فعالیت این آنزیم ممکن است منجر به کاهش سنتز چربی برای ذخیره سازی به عنوان تری گلیسیرید و استفاده بیشتر از چربی به عنوان منبع انرژی شود. این مکمل همچنین توسط آنزیمهایی که اسیدهای آمینه را تجزیه میکنند مورد نیاز است. آنزیمی که برای حفظ سطح قند خون در مواقعی که به انرژی نیاز دارید، اما کربوهیدرات کافی در رژیم غذایی در دسترس ندارید، گلوکز جدید تولید میکند، به بیوتین نیز نیاز دارد. با این حال، شواهد از استفاده از این مکمل را برای کمک به کاهش وزن تایید نمیکند.
سوالات متداول در مورد قرص بیوتین
- چه کسانی نباید بیوتین مصرف کنند؟ اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید، قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید. نیازهای دوز شما ممکن است در دوران بارداری یا در دوران شیردهی متفاوت باشد.
- آیا بیوتین بر خواب تأثیر میگذارد؟ این ماده برای حفظ فعالیت مناسب تیروئید و تنظیم خواب، گرسنگی، انرژی و حتی درد ضروری است. اگر بدن شما در کنترل این عملکردهای اساسی مشکل دارد یا اگر افزایش وزن، مشکل خواب یا خستگی مداوم را تجربه میکنید، مصرف این مکمل میتواند به تنظیم تیروئید کمک کند.
- آیا بیوتین میتواند باعث آکنه شود؟ تحقیقات جدید نشان میدهد که شواهد زیادی وجود ندارد که تایید میکند مصرف مکملهای بیوتین باعث بدتر شدن آکنه میشود.
- آیا میتوانم بیوتین را با معده خالی مصرف کنم؟ در افرادی که دچار مشکل معده هستند مصرف آن همراه با غذا بهتر است.
- آمپول بیوتین چیست؟ آمپول بیوتین 0.5% دارویی آزمایشگاهی است که به شکل محلول تزریقی داخل عضلانی برای درمان موارد آلوپسی (ریزش مو) در بزرگسالان استفاده میشود.
- قرص بیوتین چاق کننده است؟ خیر، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مصرف این مکملها میتواند منجر به افزایش وزن شود.
کلام آخر
با همه این تفاسیر یک سبک زندگی سالم باعث ایجاد زیبایی طبیعی میشود. شما میتوانید سلامت مو، پوست و ناخنهای خود را حتی بدون مکمل افزایش دهید. یک رژیم غذایی متعادل با انواع میوهها، سبزیجات و پروتئین برای هر سه مورد به بهترین شکل عمل میکند. اما در صورت لزوم مکملهایی مثل بیوتین میتواند شما را در رسیدن به سلامت همراهی کند.