یائسگی چیست؟
همه زنان در چرخه طبیعی تولید مثل خود پدیده یائسگی را تجربه میکنند. این اتفاق زمانی میافتد که فرد به صورت طبیعی قدرت باروری خود را از دست میدهد. اما موضوع به همین جا خلاصه نمیشود و فرد ممکن است شرایط خاصی را در این دوران تجربه کند. بسیاری از زنان در این مرحله از زندگی با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند که در صورت عدم آگاهی در مورد آن میتواند تشدید شود. در این مقاله قصد داریم تا بیشتر با موضوع یائسگی و مراقبتهای آن صحبت کنیم.
فهرست مطالب
مفهوم یائسگی
یائسگی به دورانی در زندگی گفته میشود که دورههای ماهانه و قاعدگی متوقف میشود. این مسئله نشان دهنده پایان طبیعی مرحله تولید مثل زندگی شماست، زمانی که تخمدانهای شما دیگر تخمکی برای آزاد کردن ندارند. اکثر زنان بین 45 تا 60 سالگی یائسگی را تجربه میکنند که این موضوع معمولا به نژاد و ژنتیک افراد بستگی دارد. با این حال میانگین سن زنان برای گذراندن این دوره 51 سال است. زمانی میتوان گفت که شخص به یائسگی رسیده است که 12 ماه از سال را بدون پریود سپری کرده باشد.
برخی از زنان به دلیل شرایط سلامتی مانند نارسایی اولیه تخمدان، یائسگی زودرس را تجربه میکنند. این مسئله همچنین میتواند پس از جراحی برای برداشتن تخمدانها یا رحم یا درمان سرطان رخ دهد. زنان میتوانند این دوران را با علائم متفاوتی پشت سر بگذراند. بسیاری از آنها فقط ناراحتی جزئی را احساس میکنند، در حالی که برخی دیگر علائم شدیدتری دارند. این علائم معمولا موقتی هستند و بعد از مدتی از بین میروند با این حال در برخی زنان این علائم ممکن است چند سال طول بکشد. به طور کلی راهکارهایی برای کنترل علائم وجود دارد که توسط متخصص زنان توصیه میشود. حفظ یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتواند به فرد کمک کند تا در این دوران احساس بهتری داشته باشد و سلامت کلی خود را در دراز مدت افزایش دهد.
علائم یائسگی
این موضوع در زنان با شرایط مختلف متفاوت است. اما به طور کلی علائمی وجود دارد که هر زنی ممکن است آن را تجربه کند.
تغییر در چرخه قاعدگی: دورههای ماهانه شما ممکن است در پیش از یائسگی کمتر یا بیشتر شود.
- گرگرفتگی یا تعریق شبانه: احساس گرمای ناگهانی در گردن و قفسه سینه با تغییراتی در ضربان قلب و خستگی.
- مشکلات خواب: بی خوابی و یا سطح انرژی پایین تر.
- درد عضلانی یا مفصلی
- علائم واژن و ادرار: با نازک شدن و خشک شدن پوشش واژن، ممکن است در حین رابطه جنسی احساس ناراحتی کنید و یا نیاز به دفع بیشتر ادرار داشته باشید.
- تغییرات خلقی: ممکن است در موقعیتهای بیشتری احساس اضطراب، ناراحتی، غمگینی یا عصبانیت کنید.
علائم یائسگی معمولا قبل از اتمام دوران پریود ظاهر میشوند و در برخی مواقع که همراه با جراحی اتفاق میافتد ممکن است علائم شدیدتر باشد. جالب است بدانید زنان با نژادهای مختلف، علائم متفاوتی را تجربه میکنند. به عنوان مثال زنان اروپایی بیشتر از گرگرفتگی و تعریق شبانه شکایت دارند در حالی که زنان آسیایی درد، بی خوابی و تغییرات خلقی بیشتری را گزارش میکنند.
مراقبتهای یائسگی
برای گذراندن بهتر دوران یائسگی بهتر است مراقبتهای مربوط به آن را جدی بگیرید. با وجود این هیچ کس نمیتواند ادعا کند که چرخه طبیعی رشد بدن خود را متوقف میکن اما با استفاده از مراقبتهای خاص این دوران میتوان آن را راحتتر سپری کرد. در زیر برخی از نکات مراقبتی در این دوران را آوردهایم.
- هورمون درمانی (HT) را در نظر بگیرید. هورمون درمانی معمولا برای همه افراد مناسب نیست و برای انجام آن باید با پزشک زنان مشورت کرد. با این وجود استفاده از این روش در بسیاری از مواقع میتواند علائم را کاهش دهد. مزایای HT میتواند شامل کاهش گرگرفتگی و تعریق، افزایش رطوبت واژن، تغییرات خلقی کمتر و جلوگیری از شکستگی و پوکی استخوان باشد.
- مراقبتهای پزشکی در این دوران را جدی بگیرید. به طور کلی بهتر است در دوران یائسگی با پزشک خود در تماس باشید. اگر سابقه خانوادگی پوکی استخوان یا بیماری قلبی دارید، بسیار مهم است که با پزشک خود صحبت کنید.
- از لباسهای پنبهای یا کتان استفاده کنید. پنبه و کتان از جمله بهترین انتخابها برای پایین نگه داشتن دمای بدن در دوران یائسگی هستند. این پارچهها به جای نگه داشتن گرما در نزدیکی بدن، گرما را آزاد میکنند. اگر تعریق شبانه دارید، ملحفه و پتوی خود را بررسی کنید تا ببینید آیا از مواد طبیعی ساخته شده اند یا خیر.
- ارتباط خود را با دوستانتان حفظ کنید. با توجه به تغییرات خلقی که در این دوران رخ میدهد، بسیار مهم است که از همراهی اطرافیان خود بهره بگیرید. تغییرات یائسگی میتواند ناامید کننده باشد و به نوسانات خلقی بیانجامد، اما صحبت با دوستان میتواند این مرحله را قابل تحمل تر کند.
- آب بنوشید. نوشیدن آب سرد به تنظیم دمای بدن شما کمک میکند؛ بنابراین بهتر است همراه خو یک بطری آب داشته باشید. نوشیدن آب کافی در طول روز میتواند به کاهش نفخ هورمونی کمک کند و پوست و بافت خشک را دوباره پر کند.
- استفاده از مرطوب کنندهها یا روغنهای واژینال: درد در حین رابطه جنسی یکی از جنبههای چالش برانگیز یائسگی است زیرا میتواند بر روابط نزدیک و عزت نفس زنان تأثیر بگذارد. به این منظور محصولاتی وجود دارند که میتوانند خشکی واژن را در این دوران کاهش دهند.
- سبک زندگی خود را بهبود ببخشید. یائسگی کل بدن را تحت تأثیر قرار میدهد و انتخابهای سبک زندگی که زمانی بی اهمیت به نظر میرسید اکنون ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی شود. نوشیدن بیش از حد الکل، سیگار کشیدن، ورزش نکردن و رژیم غذایی ناسالم میتواند به بدتر شدن علائم شما یا افزایش خطرات سلامتی کمک کند.
یائسگی چگونه درمان میشود؟
منظور از درمان یائسگی، کاهش علائم مربوط به آن است وگرنه نمیتوان جلوی آن را گرفت. در این شرایط دو نوع شیوه درمان به صورت معمول پیشنهاد میشود.
درمانهای پزشکی
هورمون درمانی یائسگی (MHT) ، شامل جایگزینی هورمونهای شما برای تسکین علائم یائسگی است. البته اگر سابقه سرطان وابسته به استروژن، مانند سرطان سینه یا رحم دارید، هورمون درمانی مناسب نیست.
درمانهای مکمل
بسیاری از زنان گزینههای غیر هورمونی را برای مدیریت علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و تعریق شبانه امتحان میکنند.
- داروهای گیاهی مانند کوهوش سیاه و شبدر قرمز و استروژنهای گیاهی که برای مثال در سویا یافت میشوند.
- هیپنوتیزم درمانی
- درمان شناختی رفتاری
- درمان ذهن آگاهی
- طب سوزنی و طب سنتی چینی
این روشها تنها برخی از روشهای درمان خانگی یائسگی هستند که در زنان مورد توجه قرار میگیرند. با این وجود مهم است که قبل از هر گونه درمان حتی درمانهای گیاهی، به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
عوارض یائسگی
عدم توانایی در تولید مثل، تنها عارضه یائسگی نیست. در این دوران و پس از آن ممکن است با مشکلات متعددی رو به رو شوید. در زیر برخی از مهمترین عوارض این تغییرات متابولیکی را عنوان میکنیم.
- بیماری قلبی: یائسگی تأثیر قابل توجهی بر خطر ابتلا به بیماری قلبی در زنان دارد.
- پوکی استخوان: در طول این دوران، بدن شما سریعتر از جایگزینی بافت استخوانی شروع به تجزیه بافت استخوانی میکند.
- میل جنسی: زنان اغلب متوجه میشوند که احساسات و تمایلات جنسی آنها در این دوران تغییر میکند.
برای جلوگیری از عوارض شدید این دوران، بهتر است با یک متخصص صحبت کنید و از مشاوره آنها استفاده کنید.
سنین رایج برای یائسگی
طبق گزارش دفتر سلامت زنان، متوسط سن یائسگی 51 سال است. اگر فرد هرگز بچه دار نشده باشد یا سیگار بکشد این اتفاق ممکن است زودتر بیفتد. تغییرات معمولاً در اواخر دهه 40 سالگی شروع میشود و دورهها به طور متوسط حدود 4 سال بعد متوقف میشود، اما این گذار میتواند بین 2 تا 8 سال طول بکشد. در بعضی مواقع زنان ممکن است یائسگی زودرس را تجربه کنند. یائسگی زودرس معمولا قبل از 40 سالگی ایجاد میشود، و اگر بین سنین 40 تا 45 سالگی شروع شود نیز زودرس در نظر گرفته میشود. این مشکل به طور طبیعی در حدود 5% منبع مورد اعتماد زنان رخ میدهد.
سوالات متداول
یائسگی چگونه تشخیص داده میشود؟
- پزشک اغلب میتواند با پرسیدن چند سوال تأیید کند که تغییرات بدن شما ناشی از یائسگی است یا خیر. آنها همچنین ممکن است سطح هورمون را آزمایش کنند و سایر تجزیه و تحلیلهای خون و ادرار را برای رد مشکلات سلامتی انجام دهند.
چه چیزی میتواند یائسگی را بدتر کند؟
از مصرف الکل، غذاهای تند و کافئین خودداری کنید. این موارد میتوانند علائم یائسگی را بدتر کنند.
چگونه میتوانم استروژن خود را به طور طبیعی افزایش دهم؟
مصرف سویا و سایر حبوبات، دانه کتان، شکلات تلخ، ویتامین دی
آیا منیزیم برای یائسگی مفید است؟
- این ماده در دوران یائسگی، برای قوی نگه داشتن استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان یا ضعیف شدن استخوانها مهم است.
5. آیا میتوانم بعد از یائسگی ارگاسم داشته باشم؟
بله، پس از یائسگی همچنان میتوانید ارگاسم داشته باشید. رسیدن به ارگاسم ممکن است پس از این دوران دشوار باشد، اما هیچ دلیل فیزیکی برای جلوگیری از ارگاسم وجود ندارد.
اولین علائم یائسگی چیست؟
اولین علامت یائسگی معمولاً تغییر در الگوی طبیعی دورههای قاعدگی شماست. ممکن است قاعدگیهای غیرعادی سبک یا سنگین داشته باشید.
سخن آخر
برای بسیاری از افراد، یائسگی تنها یک تغییر نیست که در دوران میانسالی رخ میدهد. تغییرات در روابط و زندگی کاری یا خانگی نیز میتواند تأثیر قابل توجهی داشته باشد. هنگامی که بیش از یکی از این تغییرات در یک دوره کوتاه رخ میدهد، ممکن است فرد احساس ناخوشایندی را تجربه کند. کمک گرفتن از مراقبتهای پزشک در این دوران میتواند به فرد در گذراندن این دوران کمک کند.
نظرات در مورد یائسگی
از این که تا انتهای مقاله همراه ما بودیم بسیار سپاسگذاریم. حال اگر سوالی در ذهنتان باقی مانده، میتوانید آنرا در همین قسمت مطرح کنید تا کارشناسان ما کمتر از 24 ساعت به آنها پاسخ دهند. همچنین اگر تجربهای در این زمینه داشتهاید با ما و کاربران دیگر به اشتراک بگذارید. الو پزشک بصورت 24 ساعته با مشاوره رایگان در خدمت شما عزیزان است.